Párování piv a pivních pokrmů v rámci předmětu Speciální gastronomie - služby
Na Vysoké škole hotelové byla dne 5. 11. 2015 v rámci předmětu Speciální gastronomie – služby uspořádána akce, jejíž náplní bylo párování pivních pokrmů a piv. Akce se zúčastnilo a aktivně se na její realizaci podílelo 35 studentů 3. ročníku studijního oboru Hotelnictví. Pod vedením Ing. Zbyňka Vinše a Ing. Jiřího Zeleného bylo připraveno 6 druhů pokrmů a 6 různých druhů piv.
Cílem akce bylo studentům přiblížit možnosti párování piv a pivních pokrmů, seznámit studenty s vhodnými kombinacemi, a naopak upozornit na méně vhodné kombinace. Dalším cílem akce bylo osvojení si praktických dovedností ze strany studentů, zahrnujících přípravu většího množství pokrmů a specifických výrobních technologií v laboratorní kuchyni (sous-vide), přípravu nápojů, přípravu inventáře pro servírování a realizaci celé akce v gastronomické posluchárně.
Studentům byly na začátku degustace doporučeny výchozí kombinace piv a pokrmů, následně studenti zkoušeli vhodnost vlastních kombinací. Výstupem byl zápis na 3 hodnotící archy, kde každý student uvedl na prvním archu analytické hodnocení všech druhů piv, na druhém archu hodnocení všech pokrmů a na třetím archu celkovou kvalitu párování piv a pivních pokrmů.
Mezi hosty, kteří se účastnili akce, byl i vedoucí katedry hotelnictví Ing. Petr Studnička, Ph.D. a vedoucí gastronomického střediska Ing. Jan Rezek.
Jednotlivé pokrmy:
Studený předkrm
- Pivní pomazánka z pivního sýru a plzeňského piva, šalotka, jarní cibulka, červená paprika
Polévka
- Dršťková pivní polévka
Hlavní chody
- Krutí maso obalené v pivním těstíčku
- Vepřový pivní guláš z plece naložený v černém pivu, vakuováno
- Vepřový bok a vepřové koleno naložené v černém pivu, připravované metodou sous-vide
Dezert
- Lívance s marmeládou z černého piva
Vybraná piva:
- Velkopopovický Kozel Světlý
- Pilsner Urquell světlý ležák
- Heineken Lager Beer
- Stella Artois Premium Lager Beer
- Guinness Draught
- Guinness Extra Stout
Ing. Jiří Zelený
katedra hotelnictví