Kulinářství v období první republiky

Vysoká škola hotelová v Praze (VŠH) ve spolupráci s První soukromou hotelovou školou a za podpory Studentského senátu VŠH pořádá ve středu 16. května v areálu školy ve Svídnické ulici v městské části Praha 8 gastronomickou akci Kulinářství v období první republiky. Akce se koná u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu.

VŠH se připojí k celostátním oslavám uspořádáním gastronomické akce, jejímž cílem je připomenout dobové pokrmy, které byly v období první republiky servírovány,“ charakterizuje připravovanou událost Ing. Petr Studnička, PhD., vedoucí katedry hotelnictví VŠH. Vstup na akci s kulturním programem je zdarma, jídla a nápoje budou zpoplatněny dobovou měnou, kterou bude koruna československá (Kčs). Veškerý nabízený sortiment bude přeložen do všech cizích jazyků, které jsou na vysoké škole vyučovány.Pomyslnou třešničkou na dortu je čínština. 

Bramborový závin s uzeným masem a červeným zelím
Potato Roll stuffed with Smoked Meat and Red Cabbage
KartoffelstrudelmitRauchfleischundRotkohl
Rollo de patatas con carne ahumado y col lombarda
Rouléauxpommes de terre au porcfumé et auxchoux rouge
Картофельный рулет с копченым мясом и краснокочанной капустой
熏肉红卷心菜土豆卷

Spolu se studenty vysoké školy připravíme v rámci jejich odborné výuky bujon se šunkovými knedlíčky, studená kachní prsa se švédskou omáčkou, bramborový závin s uzeným masem a červeným zelím, telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky nebo roastbeef s bramborami a domácí majonézou,“ láká na chutná jídla Ing. Zbyněk Vinš, odborný asistent katedry hotelnictví VŠH, který často vystupuje v pořadu České televize Černé ovce. Nejlevnější jídlo bude stát 30 Kčs, naopak nejdražší 70 Kčs. „Vařený chřest s lanýžovým máslem, škvarková pomazánka s chlebem a švestkový koláč sypaný mákem, to budou jídla připravovaná žáky střední hotelové školy,“ doplňuje Ing. Helena Buřičová, vyučující odborných gastronomických předmětů na PSHŠ.

Nápoje budou nabízeny ryze dobové. „K ochutnání bude připraveno červené víno Zweigeltrebe, pozdní sběr nebo bílé víno Irsai Oliver, kabinetní víno. Jedná se o odrůdy vyšlechtěné v roce 1922, resp. o osm let později. Nabídka bude doplněna o prvorepublikové koktejly, například Negroni z roku 1919, Czech Mimosa z roku 1925, Screwdriver z roku 1928 nebo Casino z roku 1930. Vedle tradičního piva a nealkoholických nápojů nebudou chybět ani destiláty Fernet Stock, jehož výroba se datuje od roku 1920 nebo Dynybyl Gin, který se vyrábí od roku 1925,“ představuje nápojovou nabídku Ing. Jiří Zelený, odborný asistent katedry hotelnictví VŠH. Chybět nebudou ukázky barmanského umění a k ochutnání bude připraven chutný rum BožkovRepublicaExclusive.

Pro inspiraci bude prostřena tradiční prvorepubliková tabule s dobovým inventářem. „Budeme se snažit vystavit i dobové jídelní lístky a menu z období první republiky,“ doplňuje tajemnice katedry hotelnictví VŠH Ing. Blanka Zimáková.

VŠH je spoluřešitelem dvou výzkumných projektů Ministerstva kultury v rámci programu Národní a kulturní identity (NAKI II), které zastřešují celou gastronomickou akci. „Jde o projekty Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě a především Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace,“ konstatuje za VŠH, která je výzkumnou organizací v registru Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, doc. Ing. Jan Hán, Ph.D., prorektor VŠH pro výzkum a spolupráci s praxí.

Prvorepubliková prezentace dobových jídel a nápojů navazuje na tematicky zaměřené akce z předchozích dvou let, které VŠH pořádala. V roce 2016 bylo připomenuto 700. výročí narození krále českého a císaře římského Karla IV. a v loňském roce v rámci národních oslav se uskutečnilo hodování v období baroka. Všichni jsou na letošní Kulinářství v období první republiky srdečně zváni! V roce 2019 si připomeneme 30 let od sametové revoluce ve středu 15. května akcí „Retrogastronomie“.

Bližší informace o akci Kulinářství v období první republiky poskytne:
Ing. Petr Studnička, PhD.
vedoucí katedry hotelnictví
mobil: 728 412 808
e-mail: studnicka@vsh.cz

 

 

 

Fotogalerie