Iva Nováková, majitelka Café Wafflé
Ivo, pomalu dokončuješ bakaláře v managementu hotelnictví, co tě na hotelnictví baví?
Na hotelnictví mě baví ta různorodost oboru. Nejedná se pouze o služby hotelu, ale i gastronomii, marketing nebo třeba eventy, o které se velmi zajímám. A především je to obor, který nikdy nespí, takže toho máme hodně společného!
Hodně lidí má sen o tom, že si po absolvování školy otevře vlastní podnik. Ty jsi na tom začala pracovat už v průběhu studia. Jaké to bylo začínat při studiu s Café Wafflé?
Musím říct, že při otevírání kavárny jsme měly opravdu štěstí na načasování. Otevřely jsme na začátku června a já tak měla spoustu času se přes léto starat pouze a jen o kavárnu. Navíc v tom nejsem sama, mou velkou oporou je mamka, která je spolumajitelkou, a bez ní bych studium zvládala mnohem obtížněji.
Co vlastně v Café Wafflé děláte? Jak bys popsala celý koncept?
Jak už název napovídá, zaměřujeme se především na vafle. Můžete si vybrat buď námi sestavené vafle nebo si vymyslet svou vlastní – slanou i sladkou. Ne každý má rád vafle, proto v našem menu najdete například i míchaná vajíčka, smoothie bowl nebo naši specialitu – chocolate fondue. Převážně vše připravujeme z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů. Jsme zkrátka rodinná kavárna, kde si můžete dát vše přes vafle, brunch až po sklenku vína nebo prosecca.
Někteří tvoji kolegové tě mohou znát i ze StarDance, zatím tedy z předtančení. Jak ses dostala ke stepu?
Ke stepu jsem se dostala asi v šesti letech v taneční škole, kam jsem chodila i na balet. Zůstala jsem u toho dodnes, ale teď se stepu věnuji spíše jako lektorka, soutěží bylo dost a více mě baví choreografie vymýšlet a stavět, než v nich účinkovat. Co mě ale neomrzelo, jsou vystoupení, jako bylo například předtančení StarDance, které pro mě bude velkým zážitkem do konce života.
Jakého největšího úspěchu jsi dosáhla?
Nejlépe bych asi odpověděla tak, že dělám to, co mě baví, a navíc se to setkává s úspěchem, a to je pro mě to nejdůležitější. Za dob soutěžení ve stepu jsme si s naším týmem vybojovali několikrát zlato na mistrovství světa. Moje děti, které teď trénuji, si v prosinci vybojovaly bronzovou medaili také na mistrovství světa. Navíc jsem se zvládla dostat do třetího ročníku na vysoké škole (což s mou prokrastinací beru jako velký úspěch) a k tomu studuji obor, který doslova zbožňuji. A samozřejmě kavárna, u které není úspěchem tak moc samotné otevření, ale spíše fakt, že se k nám lidé vrací a že jim chutná a jsou spokojeni.
Step, Café Wafflé, VŠH. Máš čas i na něco jiného?
Upřímně, moc toho volného času není a spánku už vůbec ne. Když jsem se v září podívala na svůj diář, tak jsem měla hrůzu v očích, ale nakonec to není tak zlé a mám čas i na své kamarády, učení i odpočinek. Koneckonců, já stejně neumím moc odpočívat, takže mi styl plného diáře naprosto vyhovuje.
Jak se ti daří vše skloubit dohromady a zachovat si stále dobrou náladu?
Asi to bude tím, jak už jsem říkala, že dělám to, co mě baví. Navíc se odjakživa snažím být pozitivní, až to občas lidi rozčiluje. Říkám si, že když nejde o život, tak se přeci nestojí kvůli tomu rozčilovat a s úsměvem jde zkrátka všechno líp.
Kdyby ses ohlédla do minulosti, změnila by se volba VŠH, případně co by sis jako čerstvé studentce poradila?
Rozhodně bych neměnila. Dlouho jsem nevěděla, na kterou školu jít a VŠH byla naprosto tou nejlepší volbou. A svému já v prváku a druháku bych ráda vzkázala, že makroekonomii a statistiku budeš potřebovat i ve třeťáku!
Moc Ti děkuji za rozhovor, Ivo, a moc se těším na další povídání!
Chceš studovat školu, která Tě naučí podnikat?