Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice
Dobrý den Tomáši, jak člověk dokáže uřídit resort, ve kterém se nachází 5 hotelů, golfové hřiště a dokonce i lyžařský areál?
Nebudu zastírat, že je to náročná práce, ale je tak pestrá a smysluplná, že bych neměnil. Když jsem v Resortu Valachy před 13 lety začínal, měl tři hotely, ski areál a necelou stovku zaměstnanců. Dnes máme už přes 260 pracovníků, přibylo mnoho nových služeb, aktivit, pravidelných akcí, otevřeli jsme pobočku ve Zlíně - Bistrotéku Valachy, chystáme i další hotel s wellness centrem… Pro řízení takto velké skupiny je nezbytné nastavit dobře kompetence a zodpovědnost klíčových manažerů. Díky týmu schopných lidí a kvalitního a loajálního personálu vše funguje, jak potřebujeme.
Jak se někdo vůbec dostane k podobné práci? Co stojí za Vaším úspěchem?
Vždy mě velmi bavilo vaření, k hotelnictví a gastronomii jsem tíhl od mládí. Vyučil jsem se jako kuchař - číšník ve Zlíně, pak jsem tam vystudoval Střední hotelovou školu a následně v Praze Vysokou školu hotelovou. Při studiích jsem vyhledával stáže v hotelových kuchyních, restauracích i recepcích, chtěl jsem co nejvíc zkušeností, praktických poznatků. Díky které dnes znám hotelové profese i „z druhé strany“.
Pomohlo Vám i studium na VŠH, abyste se dostal až na pozici ředitele tak velkého resortu?
Určitě ano, získané znalosti člověka vždy posouvají dál a právě řada pedagogů na VŠH byla pro mé další směřování klíčová, nadchli mě pro obor, rozšířili obzory. Po škole a roční praxi v Německu jsem několik let působil jako trenér someliérů a obsluhujícího personálu různých gastro provozů. Právě díky tomu jsem se dostal do kontaktu s hotely Resortu Valachy, které v té době procházely modernizací a kde jsem školil zaměstnance. Když mě oslovil generální ředitel firmy HP TRONIC, které hotely patří, abych pomohl povýšit gastronomii a služby na čtyřhvězdičkovou úroveň, rád jsem to přijal jako profesní výzvu. Troufám si neskromně říct, že se to podařilo, což je ale velkou zásluhou všech našich zaměstnanců. Škola mi v mé profesi přispívá i nadále. Díky úzkým vazbám na bývalé pedagogy i spolužáky můžu být v neustálém kontaktu s novými informacemi a trendy v oboru, udržovat dialog.
Co plánujete do budoucna? Vidíte se stále v hotelovém a lázeňském odvětví?
Jednoznačně ano, náš obor má takřka neomezené možnosti realizace tvůrčí invence. Zrovna aktuální doba, ve které žijeme, nám nabízí neuvěřitelné možnosti, i když se to na první pohled nezdá. Ano, je pravda, že se spousta dosavadních vzorců a pravidel fungování mění, o to je to zajímavější. Gastronomie, hotelnictví a cestovní ruch má obrovský potenciál. I když je nyní omezen na minimum, vše se nakonec vrátí do normálu a ti, co budou dobře připraveni, budou také úspěšnými, napříč celým spektrem.
Pokud byste na závěr mohl dát jednu radu všem nynějším studentům VŠH, co byste jim vzkázal?
Buďte vždy slušní a mějte pokoru ke každému člověku, ať je to kolega či zákazník, vždy si jděte za svými sny.
Moc Vám děkuji za rozhovor a těším se na další společné setkání!
Chceš studovat školu, které určitě přijdeš na chuť?